Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Παραμύθι χωρίς όνομα

...της Πηνελόπης Δέλτα

Σε ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς φροντίζοντας μόνο για την διασκέδαση και την καλοπέραση του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας.

Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους μέχρι που ο γιος του, το μικρό βασιλόπουλο, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο την μικρή αδερφή του, ξεκινάει μια πορεία, γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχει χάσει.

Εκατό χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το Παραμύθι χωρίς όνομα, γραμμένο από μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες συγγραφείς, διασκευάζεται για τους μικρούς φίλους του Εθνικού Θεάτρου.
Mια συναρπαστική αλληγορική ιστορία για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, σκηνοθετημένη από τον Τάκη Τζαμαργιά.

Η ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή: Βαγγέλης Ραπτόπουλος – Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Κέννυ Μακλέλλαν
Κούκλες-Διδασκαλία κουκλοθέατρο: Αντιγόνη Λαρούση
Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Μαραμής
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βίντεο: Παναγιώτης Ράπας
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώστια

Διανομή:

Ρηνούλα Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Σταρ-Πρωτοβεστιάριος-Κατρακύλας Δημήτρης Βέργαδος

Δάσκαλος-Μονοχέρης Γρηγόρης Γαλάτης

Βασίλισσα-Κόρη Σιδερά Σοφιάννα Θεοφάνους

Ξινή-Κλεφτρόνι Μαίρη Λούση

Βασιλόπουλο Μάνος Καρατζογιάννης

Σιδεράς-Βελισάριος Κωνσταντίνος Καρβέλης

Πρωτομάστορας-Κουτσός-Μαραγκός Μιχάλης Κοιλάκος

Υπασπιστής Πολύδωρος-Κλέφτης Πέτρος Σπυρόπουλος

Ζήλεια-Κυρά Φρόνηση Φωτεινή Τιμοθέου

Βασιλιάς Δημήτρης Φραγκιόγλου

Γνώση-Ζητιανάκι Κατερίνα Φωτιάδη

Αρχικαγκελάριος Πανούργος - Δικαστής Λαγόκαρδος-Φτωχούλης του Θεού Στράτος Χρήστου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Σάββατο 15.30
Κυριακή 11.30-15.30

Τιμές εισιτηρίων: 14Εuro, 12Euro (παιδιά, φοιτητικό)

Εθνικό Θέατρο-Παιδική Σκηνή-«Κατίνα Παξινού», Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3301881, 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr

Φωτογραφία: Μιχάλης Κλουκίνας

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ξαναμίλησε έπειτα από 11 χρόνια!

Μια 52χρονη γυναίκα στις Η.Π.Α., χάρη σε μια πρωτοποριακή διπλή μεταμόσχευση λάρυγγα και τραχείας, ξαναβρήκε τη φωνή της έπειτα από 11 χρόνια.

Οι φωνητικές χορδές της Μπρέντα Τσάρετ Τζένσεν καταστράφηκαν το 1999, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί. Ο ειδικός σωλήνας που της είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, τραυμάτισε σοβαρά τον λαιμό της και ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε της στέρησε τη φωνή.

Η άτυχη γυναίκα, επί χρόνια, δεν μπορούσε να γευτεί ή να μυρίσει τροφές, ανέπνεε μέσω τραχειοτομής και επικοινωνούσε με τον περίγυρό της μέσω φορητής συσκευής με «ηλεκτρονική» φωνή.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, η διεθνής ομάδα ειδικών του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Βρετανία και τη Σουηδία, μεταμόσχευσε στη γυναίκα, κατά τη διάρκεια 18ωρης επέμβασης, έναν νέο λάρυγγα, θυρεοειδή αδένα καθώς και τμήμα τραχείας μήκους έξι εκατοστών. Τα όργανα που είχαν ληφθεί από δότη συνδέθηκαν με επιτυχία με τις αρτηρίες και τα νεύρα της ασθενούς, ώστε να είναι λειτουργικά.

Δεκατρείς ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, η ασθενής είπε τις πρώτες λέξεις της: «Καλημέρα, θέλω να πάω στο σπίτι μου». Σήμερα είναι πλέον σε θέση να μιλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πρόβλημα. Η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θαύμα να μπορεί να μιλήσει ξανά.

Σημειώνεται ότι η πρώτη μεταμόσχευση λάρυγγα πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Κλίβελαντ το 1998 σε έναν άνδρα που είχε χτυπήσει σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή. Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών που έκαναν τη μεταμόσχευση στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο ασθενής μετά την επέμβαση ήταν σε θέση να μιλά χωρίς πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση χρειάζεται να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ' όρου ζωής, προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα ο οργανισμός τους. Η κυρία Τζένσεν λαμβάνει ήδη τέτοιου είδους φάρμακα, καθώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος πριν από τέσσερα χρόνια.

Πώς να φτιάξετε εναν όμορφο χιονάνθρωπο!




Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Διδάξτε του πώς να κοιμάται!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ένα βρέφος 5 μηνών κοιμάται 11 με 14 ώρες την ημέρα, εκ των οποίων οι 8-9 ώρες είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό που είναι συνηθισμένο στα μωρά αυτής της ηλικίας είναι να κοιμούνται μέσα στην ημέρα από 2 ή 3 φορές για μικρότερα διαστήματα, που συνολικά δεν ξεπερνούν τις 4 ώρες.

Συνήθως τα μωρά ξεκινάνε να υιοθετούν να πρόγραμμα ύπνου μετά τους 3,5 μήνες και μέχρι να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους κοιμούνται σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα χωρίς διακοπή.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σαφώς και είναι φυσιολογικό για ένα μωρό 6+ μηνών να ξυπνάει μία φορά μέσα στη νύχτα για να φάει, ωστόσο αν τα διαλείμματα στον ύπνο του είναι περισσότερα, ίσως θα πρέπει να κάνετε κι εσείς μία προσπάθεια για να βελτιώσετε τον ύπνο του.

Ο καλύτερος τρόπος να «διδάξετε» το μωρό σας να κοιμάται περισσότερες ώρες είναι να υιοθετήσετε μία ρουτίνα ύπνου, όπως λένε οι ειδικοί, βάζοντάς το συγκεκριμένη ώρα στο κρεβάτι και διατηρώντας του σταθερές συνήθειες.

Να μην παρεκκλίνετε από τη ρουτίνα αυτή κάνοντας τα ίδια τα πράγματα την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο!

Αποφύγετε να το αποκοιμίζετε στην αγκαλιά σας, ή με ένα μπουκάλι στο στόμα του. Είναι προτιμότερο να το ταΐσετε, και αφού χωνέψει να το βάλετε στη κούνια του ενώ είναι ακόμα ξύπνιο, καληνυχτίζοντας το και αποχωρώντας από το δωμάτιο.

Σε περίπτωση που το μωρό σας ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρχικά προσπαθήστε να το νανουρίσετε ξανά, είτε βάζοντάς του την πιπίλα, αν τη θέλει, είτε τραγουδώντας του ήρεμους σκοπούς.

Να γνωρίζετε ότι το επιθυμητό είναι να κάνετε αισθητή την παρουσία σας μεν, αλλά όχι απαραίτητη για να το πάρει ξανά ο ύπνος.

Σε περίπτωση που το κλάμα του μωρού σας είναι επίμονο, δοκιμάστε να του δώσετε λίγο νεράκι, ή χαμομηλάκι για να του ικανοποιήσετε το αίσθημα της δίψας.

Μην καταφεύγετε αμέσως στη λύση του γάλακτος, γιατί είναι πολύ πιθανό το μωρό σας να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο και πλέον!

Πηγή: www.mother.gr

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΘΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΛΥΠΤΑ



Περιγραφή:

Η μικρή Μελίνα ζει σε μια διαφορετική πόλη στην άκρη του κόσμου, την Ακρόπολη. Συντροφιά της έχει μια σειρά από γλυπτά που είχε φιλοτεχνήσει με περισσή τέχνη και μαστοριά ο παππούς της, ο μεγάλος γλύπτης Φειδίας. Αρχαίοι Θεοί και Θεές, Γίγαντες, Κένταυροι, Τιτάνες και Αμαζόνες είναι οι δικοί της αχώριστοι φίλοι. Γιατί μόνο εκείνη μπορεί να δίνει πνοή στα αγάλματα και να μαθαίνει την ανεπανάληπτη ιστορία τους. Σκοπός ζωής για τη μικρή Μελίνα είναι να φυλάει τα γλυπτά παντοτινά από κάθε πονηρό χέρι. Το κακό όμως που παραφυλάει κάπου πολύ κοντά της, γρήγορα θα τη βάλει σε μεγάλες περιπέτειες. Θα καταφέρει άραγε να σώσει τα γλυπτά και να πραγματοποιήσει το κρυφό της όνειρο να γίνει «η δέκατη τρίτη Θεά»;

 
Εικονογράφηση: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

-Χρονολογία Εκδοσης: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

-Σελίδες: 56

-Ηλικία: 7+

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 

Ο πιγκουίνος!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο πιγκουίνος είναι θαλάσσιο πουλί που δεν μπορεί να πετάξει και ζει στο Νότιο Ημισφαίριο.

Ο αριθμός των ειδών των πιγκουΐνων έχει αποτελέσει θέμα διαφωνίας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ειδών κυμαίνεται από 6 έως 19. Αν και όλα τα είδη πιγκουΐνων κατάγονται από το Νότιο Ημισφαίριο, δεν ζουν μόνο σε παγωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική, αντίθετα με τη διαδεδομένη πεποίθηση. Στην πραγματικότητα μόνο μερικά είδη πιγκουΐνων ζουν σε τόσο νότια γεωγραφικά πλάτη. Τρία είδη ζουν στους τροπικούς, ένα ζει στα Νησιά Γκαλαπάγκος και καμιά φορά θα ανέβει και βόρεια του Ισημερινού προκειμένου να βρει τροφή.

Το μεγαλύτερο είδος είναι ο Αυτοκρατορικός πιγκουΐνος (Aptenodytes forsteri): τα ενήλικα πουλιά έχουν μέσο ύψος 1,1 μέτρα και ζυγίζουν 35 κιλά ή και περισσότερο. Το μικρότερο είδος είναι ο Μικρός Μπλε Πιγκουΐνος που έχει ύψος περίπου 40 cm και ζυγίζει 1 κιλό. Οι μεγαλύτεροι πιγκουΐνοι διατηρούν τη θερμότητά του σώματός τους πιο αποτελεσματικά, κι έτσι ζουν στα ψυχρότερα κλίματα, ενώ οι μικρότεροι απαντώνται στα εύκρατα ή ακόμα και στα τροπικά κλίματα. Το 2002, μια ομάδα Αργεντίνων επιστημόνων εντόπισε στις ακτές της Ανταρκτικής Χερσονήσου ένα υποείδος του Αυτοκρατορικού Πιγκουΐνου που φτάνει σε ύψος τα 1,6 μέτρα.

Οι περισσότεροι πιγκουΐνοι τρέφονται με γαρίδες, ψάρια, καλαμάρια και άλλες θαλάσσιες μορφές ζωής που ψαρεύουν βουτώντας και κολυμπώντας κάτω από το νερό. Περνούν τη μισή ζωή τους στη θάλασσα και τη μισή στη στεριά.

Όταν οι μητέρες χάσουν έναν νεοσσό μερικές φορές προσπαθούν να κλέψουν από μια άλλη, συχνά χωρίς επιτυχία αφού τα υπόλοιπα θηλυκά που βρίσκονται εκεί κοντά βοηθούν την αμυνόμενη μητέρα να υπερασπίσει τα μικρά της.

Οι πιγκουΐνοι δείχνουν να μη φοβούνται τους ανθρώπους, και πλησιάζουν τις ομάδες των εξερευνητών χωρίς δισταγμό.




Βιβλίο
Ζωγραφική

Κατασκευή
Θα χρειαστείτε:

2 Χάρτινα πιάτα
Ψαλίδι
Κόλα
Πορτοκαλί και Μαύρη μπογιά
Ματάκια

Φτιάχνουμε μια πολική αρκούδα-θυμόμαστε τα σχήματα!

Φτιάχνουμε χάρτινα γαντάκια!

Βιβλίο για παιδιά με δυσλεξία έγραψε ένα 10χρονο αγόρι

Ο μικρός δυσλεξικός συγγραφέας

Ο Χένρικ Ρίκο Ζούπαν, ένα 10χρονο παιδί με δυσλεξία, έγραψε με τη βοήθεια της μητέρας του ένα βιβλίο ειδικό για συνομήλικούς του, με την ίδια μαθησιακή δυσκολία. Στην προσπάθεια συνέτρεξε και ο φίλος του μικρού συγγραφέα, Γιάντραν Χόχνιετς, επίσης παιδί με δυσλεξία, που ανέλαβε την εικονογράφηση του βιβλίου. Το ειδικά προσαρμοσμένο στις αναγνωστικές απαιτήσεις των παιδιών με δυσλεξία και μαθητών με προβλήματα ανάγνωσης βιβλίο έχει τίτλο «Πώς σχηματίστηκε η λίμνη Μπλεντ».
Η σελιδοποίηση και ο σχεδιασμός έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά με δυσλεξία να το διαβάζουν και να κατανοούν τα μηνύματα ευκολότερα. Η μητέρα του συγγραφέα, Μίρα Ζούπαν, δήλωσε ότι τα άτομα με δυσλεξία έχουν δυσκολία να διαβάζουν μαύρα γράμματα σε άσπρο φόντο, σε γυαλιστερό χαρτί. Η κ. Ζούπαν βοήθησε το γιο της στην προσπάθειά του να βρει ποιος συνδυασμός χρωμάτων συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητάς του στην ανάγνωση.
Μια εικόνα από το εσωτερικό του βιβλίου
Το βιβλίο τυπώθηκε με πράσινα γράμματα και με τα γράμματα b και d έντονα, σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Η αντίθεση μεταξύ του χαρτιού και των γραμμάτων δεν είναι πολύ έντονη, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των γραμμών, καθώς τα παιδιά με δυσκολίες στην ανάγνωση απωθούνται από μεγάλες παραγράφους.

Ο Χένρικ Ρίκο Ζούπαν και ο Γιάντραν Χόχνιετς είναι ένα από τα 15.000 παιδιά με δυσλεξία στη Σλοβενία. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πετυχημένος παίκτης του χόκεϊ, αλλά διαβάζει και γράφει αργά, διαβάζει λέξεις με λάθος σειρά και παρακάμπτει λέξεις.


πηγή: http://www.kathimerini.gr/

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η Γη δεν γυρίζει όπως τύχει. Κάνει 3 κινήσεις ταυτόχρονα:

1. Κινείτε γύρω από τον εαυτό της, περιστρέφεται. Η περιστροφή αυτή χρειάζεται 24 ώρες.Είναι σαν να γυρίζει γύρω από μια γραμμή.Αυτή η γραμμή δεν υπάρχει, αλλά τη φανταζόμαστε.Μας βοηθάει να καταλάβουμε πως περιστρέφεται η Γη και την ονομάζουμε άξονα της Γης.Ο άξονας <<τρυπάει>> τη Γη σε 2 σημεία. Τα σημεία αυτά τα ονομάζουμε πόλους: Βόρειο Πόλο και Νότιο Πόλο.
Πάνω στην επιφάνεια της Γης μπορούμε να φανταστούμε και άλλη μια γραμμή, έναν κύκλο που να απέχει το ίδιο από το Βόρειο και το Νότιο Πόλο. Τον ονομάζουμε Ισημερινό. Ο Ισημερινός χωρίζει τη Γη σε δύο ίσα μισά, τα ημισφαίρια. Το επάνω μισό λέγεται βόρειο ημισφαίριο και το κάτω μισό λέγεται νότιο ημισφαίριο.


2. Η Γη κινείτε και γύρω από τον Ήλιο, περιφέρεται. Μια ολόκληρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 365 μέρες. Το ταξίδι αυτό ακολουθεί μια γραμμή που μοιάζει περίπου με ο σχήμα του αβγού. Ονομάζουμε μια τέτοια γραμμή έλλειψη.


3. Η Γη κάνει και άλλη μια διαφορετική κίνηση:
ο άξονας της κλίνει (γέρνει) πότε προς μια κατεύθυνση και πότε προς μια άλλη.
Κάθε περιοχή του πλανήτη άλλοτε πλησιάζει και άλλοτε απομακρύνεται από τον Ήλιο.
Έτσι έχουμε τις διάφορες εποχές.

Όταν μια περιοχή πλησιάζει πιο πολύ τον Ήλιο, τότε εκεί επικρατεί Καλοκαίρι.
Όταν απομακρύνεται από τον Ήλιο επικρατεί Χειμώνας. Ανάμεσα στο Χειμώνα και το Καλοκαίρι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!















-Ποια είναι η ταχύτητα του φωτός;

Το φως κινείται με ταχύτητα 300.000 χλμ/δευτερόλεπτο.

-Ποια είναι τα 4 σημεία του ορίζοντα και πως τα ξεχωρίζουμε;

Τα σημεία του ορίζοντα είναι: ο Βορράς, ο Νότος, η Δύση και η Ανατολή. Ένας εύκολος τρόπος για να βρίσκουμε τα σημεία του ορίζοντα και να προσανατολιζόμαστε σωστά είναι ο ακόλουθος: Στεκόμαστε με το δεξί μας χέρι να δείχνει την Ανατολή και το αριστερό τη Δύση. Τότε μπροστά μας είναι ο Βορράς και πίσω μας ο Νότος.

Γνωρίζετε άλλους τρόπους προσανατολισμού;

-Ποια είναι η απόσταση της Γης από τον ήλιο;

Η Γη απέχει από τον ήλιο 150.000.000 χλμ.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ελληνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (Ο.Μ.Ε.Ρ.)

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 1. μ.μ. ημερίδα με θέμα: α) «Ο ρόλος του διαδικτύου στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και πρώτης παιδικής ηλικίας, κίνδυνοι στο διαδίκτυο, μέτρα προστασίας από τους γονείς», στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 (Μετρό, στάση Πανεπιστήμιο).

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 2 μ.μ. ημερίδα με τίτλο «Η Επικοινωνία στο Νηπιαγωγείο», στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 και ώρα 10 π.μ. – 1 μ.μ. ημερίδα με θέμα: «Ηγεσία και Νηπιαγωγείο» με εισηγήτρια την κα Έφη Κατσικονούρη, Νηπιαγωγό, τ. Δικηγόρο Αθηνών, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, Ν. Ιωνία, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ, στάση Ν. Ιωνία).

Σάββατο 2 Απριλίου 2011, ημερίδα με θέμα: «Από το χαρτί στην οθόνη. Τι αλλάζει στη σχέση του παιδιού με το βιβλίο», σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα - ΙΒΒΥ). Ο χώρος διεξαγωγής, η ακριβής ώρα και οι εισηγητές της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα της Ο.Μ.Ε.Ρ. www.omep.gr, (παράρτημα Αθηνών – Εκδηλώσεις) μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
http://omepathens.blogspot.com/


Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (ΟΜΕΡ) 2011
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλ. Επιτροπής ΟΜΕΡ
1ο Παγκύπριο Συνέδριο Κυπριακής Επιτροπής ΟΜΕΡ
Δημιουργικότητα και μάθηση στην πρώτη παιδική ηλικία
Λευκωσία, 6 – 8 Μαΐου 2011
http://www.omep.com.cy/


ΟΜΕΡ Πάτρας

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο 15ο Νηπ/γείο Πάτρας (Στρούμπειο), Μαιζώνος 26, ώρα 6 μ.μ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011: «2η Ομάδα Αυτομόρφωσης Νηπιαγωγών - “Fibonacci project”: Φυσικές Επιστήμες»
Χώρος & ώρα υλοποίησης: Β’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, πλ. Ανδρούτσου (τέρμα Αράτου), 5:30-8:30 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6977971789 (Α. Βελλοπούλου), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6-8 μ.μ).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ, Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011: «Η εκπαίδευση σκοτώνει τη δημιουργικότητα (;)»
Χώρος & ώρα υλοποίησης: Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΠΑ), Ακτή Δυμαίων & Υψηλάντου (πριν την Παπαφλέσσα), 6-8 μ.μ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Τετάρτη 6 Απριλίου 2011: «3η Ομάδα Αυτομόρφωσης Νηπιαγωγών - “Fibonacci project”: Μαθηματικά & Νέες Τεχνολογίες»
Χώρος & ώρα υλοποίησης: Β’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, πλ. Ανδρούτσου (τέρμα Αράτου), 5:30-8:30 μ.μ. Δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες: 6936767631 (Α. Μισιρλή), (ώρες επικοινωνίας: καθημερινές 6-8 μ.μ).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, Τετάρτη 4 Μαΐου 2011: «Συνάντηση ανατροφοδότησης - “Fibonacci project”»
Χώρος & ώρα υλοποίησης: Α΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός στην Τριών Ναυάρχων, 5:30-8:30 μ.μ.

ΗΜΕΡΙΔΑ, Σάββατο 28 Μαΐου 2011: «Ημερίδα - Γιορτή Θετικών Επιστημών»/Αφιέρωμα Scratch day Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων διερευνητικής διδασκαλίας και μάθησης στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών, σε συνδυασμό και με τη χρήση Τεχνολογίας, τα οποία υλοποιήθηκαν σε Νηπιαγωγεία της Δυτικής Ελλάδας, από εκπαιδευτικούς του τοπικού δικτύου του “Fibonacci project”. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Παράρτημα Πάτρας της Ο.Μ.Ε.Ρ. και το «Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών» του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών. Πληροφορίες για τη διοργάνωση και το πρόγραμμα της ημερίδας θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες: http://omepatra.blogspot.com/ και http://www.ecedu.upatras.gr/fibonacci/
http://omepatra.blogspot.com/


21η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική»
Ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE
2310247743
Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης, 54640


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ
2ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ & ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΥΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ & ASPERGER
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ
http://www.topolytexno.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18&Itemid=17


Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο "Ψυχο-...παιδία"
http://www.ekpaideytikos.gr/files/epimorfosi/seminaria/prosklisi_psicho...paidia_25112010.pdf


Σεμινάριο Ψυχοκινητικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής
http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmerides-synedria/hmerides-seminaria/proboli-hmeridas/seminario-cyxokinhtikis-kai-moysikokinhtikis-agwgis.html


Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
http://www.parathyro.gr/php/

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Αλκυονίδες ημέρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.
Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού. Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατα τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξ αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.
Από καθαρά μετεωρολογική άποψη οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του Χειμώνα παρατηρείται η αυτή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι αφετέρου και ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλλειψαν τελείως όπως το 1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά αλλοι επιμένουν να αποδίδουν την διάρκειά τους σε διαστήμα 14 αίθριων ημέρων, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.
Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου, μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.

Ο Ιανουάριος...

Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, θεό κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία.



Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως το Γενάρης επειδή τότε γεννούν τα γιδοπρόβατα, και Μεσοχείμωνας επειδή είναι ο μεσαίος από τους μήνες του χειμώνα, όπως δηλώνει και η παροιμία «ως τα’ Αϊ-Γιαννιού, τρυγόνα, είναι η φούρια του χειμώνα». Είναι επίσης και ο μήνας με το λαμπρότερο φεγγάρι: «Του Γενάρη το φεγγάρι παρά ώρα μέρα μοιάζει». Ονομάζεται και Γατόμηνας επειδή στη διάρκειά του ζευγαρώνουν οι γάτες, και Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας ή Μεγαλομηνάς γιατί είναι ο πρώτος μήνας του έτους και σε αντιδιαστολή με τον Φεβρουάριο, που είναι «κουτσός» (Κουτσοφλέβαρος). Οι αλκυονίδες ημέρες τού έχουν δώσει και την ονομασία «γελαστός», αλλά είναι επίσης γνωστός και ως «κλαδευτής»: «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μη γυρεύεις». Άλλες ονομασίες: Γενολοήτης (επειδή αυτόν τον μήνα γεννοβολούν τα κοπάδια), Κρυαρίτης γιατί είναι ο πιο «κρυουλιάρης».

Μία από τις ωραιότερες δημώδεις ελληνικές παροιμίες για τον Γενάρη είναι:
Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος
και τον Απλίλ΄ κριάρι (ή σκύλος τον Αλωνάρη)
ούλο το χρόνο κόκορας
και γάτος τον Γενάρη.
Ενώ σε μια άλλη παραλλαγή αναφέρεται:
Να ΄μουν το Μάη γάιδαρος
τον Αύγουστο κριάρι
όλο το χρόνο κόκορας
και γάτος τον Γενάρη.

Γεωργικές εργασίες το μήνα Ιανουάριο

Προετοιμάζουν τα γεωργικά τους εργαλεία, όταν υπάρχουν βροχές ή χιόνια.
Μεταφέρουν κοπριά στα κτήματα.
Εκχερσώνουν χωράφια ή διορθώνουν φράχτες.
Κάνουν αποστραγγιστικά χαντάκια.
Ανοίγουν λάκκους γύρω από τα δέντρα για να δεχτούν περισσότερη βροχή ή τα ασβεστώνουν.
Σπέρνουν πρώιμα μπιζέλια, κουκιά, κρομμύδια.
Φυτεύουν τα φυλλοβόλα δέντρα (κερασιά, βυσσινιά, βερικοκιά, ροδακινιά), αγκινάρες, φράουλες, σπαράγγια.
Λιπαίνουν τα δέντρα με χωνεμένη κοπριά.
Κλαδεύουν ελαιόδεντρα.
Επισκευάζουν και βάφουν τις κυψέλες.
Αρχίζουν το άρμεγμα των προβάτων.
Οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό κιλίμια και βελέντζες, έπλεκαν και έραβαν.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Χρόνια πολλά Γιάννη, Ιωάννα, Πρόδρομε!!!


Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος - Βαπτιστής

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί ορόσημο και ταυτόχρονα γέφυρα μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Ήταν ο τελευταίος προφήτης που ανάγγειλε την έλευση του Ιησού Χριστού. Υπήρξε δε ο μόνος από τους προφήτες που αξιώθηκε να συναντήσει τον Χριστό αφού έζησε στα χρόνια Του.
Πατέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ήταν ο Ιερέας Ζαχαρίας και μητέρα του η ενάρετη Ελισάβετ. Η μητέρα του ήταν στείρα και για τον λόγο αυτό το ζευγάρι ήταν άτεκνο. Τόσο ο Ζαχαρίας όσο και η Ελισάβετ ήταν σε μεγάλη ηλικία όταν ο άγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει με την Ελισάβετ ένα αγοράκι το οποίο θα πρέπει να βαπτίσει Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι’ αυτό τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Και έτσι έγινε. Γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και οκτώ ημέρες μετά την γέννηση του όταν ζητήθηκε από τον πατέρα να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.
Ο Άγιος από μικρή ηλικία αποσύρθηκε στην έρημο όπου ζούσε ασκητικά. Τρεφόταν σαν πουλί με ακρίδες και μέλι. Για τον λόγο αυτό πολλές εικόνες τον παρουσιάζουν με φτερούγες. Έχοντας περάσει έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, εγκαταλείπει την έρημο και εγκαθίσταται στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού. Εκεί συνεχίζει το κήρυγμα για την έλευση του Σωτήρα και συγχρόνως βαπτίζει πολλούς από αυτούς που έρχονται να τον ακούσουν.
Στον Ιορδάνη πήγε και τον συνάντησε ο Χριστός ζητώντας του να Τον βαπτίσει. Ο Άγιος αναγνωρίζοντας ποιόν έχει απέναντί του, αρνείται να τον βαπτίσει λέγοντας ότι δεν είναι άξιος ούτε τα λουριά από τα παπούτσια Του να λύσει. Ο Ιησούς του λέει έτσι πρέπει να γίνει και τότε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. Αν και ο ίδιος ο Άγιος θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο, ο Χριστός μιλώντας γι’ αυτόν αναφέρει ότι δεν γεννήθηκε άνθρωπος μεγαλύτερος από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Μετά την βάπτιση αλλά και τον καιρό που ακολούθησε ο Άγιος Ιωάννης «δείχνει» τον Ιησού Χριστό λέγοντας σε όσους τον ακούν ότι Αυτός είναι ο αμνός του Θεού που κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες όλου του κόσμου.
Παράλληλα συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεση του στις πράξεις του ηγεμόνα Ηρώδη Αντύπα. Ο Ηρώδης Αντύπας ήταν γιος του Ηρώδη του Μεγάλου που διέταξε την σφαγή των βρεφών κατά την γέννηση του Ιησού Χριστού. Μεταξύ των πράξεων του Ηρώδη Αντύπα, που κατάγγειλε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ήταν και η μοιχεία που διέπραξε έχοντας σχέση με την γυναίκα του αδερφού του την Ηρωδιάδα. Η Ηρωδιάδα ήταν που παρακίνησε τον Ηρώδη να φυλακίσει τον Άγιο. Βρίσκοντας μάλιστα πρόσφορο έδαφος κατά την διάρκεια μια εορτής καταφέρνει να «ανταλλάξει» τον αποκεφαλισμό του Αγίου με ένα χορό της κόρης της Σαλώμης. Έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρήκε τραγικό θάνατο και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Το σώμα του Αγίου ενταφιάστηκε από τους μαθητές του. Η δε κεφαλή του, μετά από εντολή της Ηρωδιάδας, ενταφιάστηκε κοντά στο ανάκτορο του Ηρώδη στην Μαχαιρούντα. Εκεί βρέθηκε από δύο μοναχούς στους οποίους είχε εμφανιστεί, σε όνειρο, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Η Τίμια Κεφαλή του Αγίου χάθηκε μετά τον θάνατο των μοναχών και βρέθηκε πάλι στην Μαχαιρούντα όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ουαλεντινιανός. Η Κεφαλή όμως με το πέρασμα των χρόνων ξαναχάθηκε και τελικά βρέθηκε για τρίτη φορά στην πόλη Κόμανα της Καππαδοκίας από έναν ιερέα. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
 

Η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομα του μετά από την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις. 
Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου:
Στις 7 Ιανουαρίου είναι η εορτή προς τιμήν του.
Στις 24 Φεβρουαρίου εορτάζουμε την 1η και 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του.
Στις 25 Μαΐου εορτάζουμε την 3η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του.
Στις 24 Ιουνίου εορτάζεται η γέννηση του.
Στις 29 Αυγούστου τιμούμε την αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του.
Στις 23 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η σύλληψή του.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

6 Ιανουαρίου, η γιορτή των Φώτων

Στις 6 Ιανουαρίου είναι τα Θεοφάνεια.
Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και ΦώταΕορτή των Φώτων). Η γιορτή των Φώτων θεωρείται μεγάλη Χριστιανική γιορτή γιατί είναι η μέρα που βαπτίσθηκε ο Χριστός απ' τον Αη-Γιάννη τον Πρόδρομο στ' άγια νερά του Ιορδάνη. 
Όταν πήγε και συνάντησε ο Χριστός τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο Ιωάννης είπε "Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου". Ο Ιησούς Χριστός ζήτησε απ' τον Ιωάννη να Τον βαπτίσει, μα ο Άγιος, αναγνωρίζοντας ποιόν έχει απέναντί του, αρνήθηκε λέγοντας ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να τον βαπτίσει ο Ιησούς Χριστός και ότι δεν τολμά αυτός να Τον βαπτίσει. Και τότε ο Ιησούς του λέει έτσι πρέπει να γίνει για να εκπληρώσει κάθε εντολή του Θεού και να πληρωθεί η θεία οικονομία για την σωτηρία του ανθρώπου.
Τότε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος όσους βάπτιζε στα νερά του Ιορδάνη, τους έβαζε όσο βρισκόντουσαν μέσα στον ποταμό να εξομολογούνται τις αμαρτίες τους. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος γράφει ότι ο Ιησούς Χριστός όταν βαπτίστηκε βγήκε αμέσως απ' το νερό του Ιορδάνη, για να μας θυμίσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αναμάρτητος και, σε αντίθεση με τους άλλους που βάπτιζε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Χριστός δεν είχε καμία αμαρτία να εξομολογηθεί και έτσι βγήκε κατευθείαν. Αφού βαπτίστηκε ο Ιησούς, άνοιξαν οι Ουρανοί και κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεράς και ακούστηκε φωνή απ' τους ουρανούς που είπε "Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός" με τον οποίο θα γίνει η σωτηρία των ανθρώπων, φανερώνεται ο Πατήρ και δίνει μαρτυρία για τον Υιό.



Ο πρώτος αγιασμός των Θεοφανίων, «η πρωτάγιαση ή φώτιση», γίνεται την παραμονή της γιορτής στην εκκλησία. Ύστερα ο παπάς παίρνει ένα ένα τα σπίτια με το Σταυρό στο χέρι και ραντίζει μ' ένα κλωνί βασιλικό όλους τους χώρους του σπιτιού.
Παλιό έθιμο της Κρήτης, σήμερα ξεχασμένο σχεδόν παντού, ήταν η παρασκευή των Φωτοκόλλυβων την παραμονή των Φώτων. Από τα Φωτοκόλλυβα (βρασμένο σιτάρι με όσπρια) έτρωγαν οι νοικοκύρηδες αλλά έδιναν και στα ζώα τους για καλή υγεία και καλή τύχη στο σπιτικό τους.

Ο μεγάλος αγιασμός γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνια στις 5 Ιανουαρίου. Μια μεγάλη πομπή σχηματίζεται και παίρνει το δρόμο που οδηγεί στη θάλασσα ή σε κάποιο ποτάμι, μπορεί και σε μια δεξαμενή. Μπροστά τα εξαπτέρυγα, πίσω οι παπάδες με τα καλά τους άμφια, ύστερα οι αρχές του τόπου και παραπίσω το πλήθος. Στις πόλεις η πομπή γίνεται πιο πλούσια με τη μουσική και τη στρατιωτική παράταξη.
Όταν γίνει ο αγιασμός, ρίχνει ο παπάς το Σταυρό στο νερό, πραγματοποιώντας έτσι τον Αγιασμό των Υδάτων.
Πηδούν κάποιοι τολμηροί στα παγωμένα νερά και συναγωνίζονται ποιος θα τον πρωτοπιάσει. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη κι υγεία για όλο το χρόνο.


Παλαιότερα, το αγίασμα που έπαιρνε απ' την εκκλησία, ο λαός μας, την ημέρα των Φώτων, το κρατούσε με μεγάλη ευλάβεια και πίστευε απόλυτα στη θαυματουργή δύναμή του. Μ' αυτό αγιάζε τα χωράφια, τα σπαρτά, τις γωνιές των σπιτιών, τα μαντριά, τα ζωντανά και όλο το βίο του, απ' άκρη σ' άκρη. Ένα  μπουκάλι, γεμάτο αγιασμό και κλεισμένο καλά, το έπαιρνε στα αμπέλια του. Εκεί, έσκαβε, συνήθως στη μέση τ' αμπελιού, και θα το έβαζε στο χώμα για να φυλάει τ' αμπελόχτημα από κάθε αρρώστια και κακό. 

Φύλλο εργασίας σχετικό με την μέρα των Φώτων:

Κάλαντα Θεοφανίων από τον Μ.Χατζηγιάννη