Σελίδες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πώς θα αποξηράνετε λουλούδια και φρούτα.

Χτες του Αγ. Βαλεντίνου, ο καλός μου, μου δώρισε ενα τριαντάφυλλο. Θέλοντας να το αποξηράνω, έψαξα στο διαδίκτυο τρόπους αποξήρανσης.  Βρήκα λοιπον πώς γίνεται η αποξήρανση σε λουλούδια και φρούτα. Τα αποξηραμένα λουλούδια και φρούτα ειναι εξαιρετικά διακοσμητικά! Μπορούνε να μπούνε σε πολλές χειροτεχνίες. Κάτι τέτοιο θα τολμήσω στην γιορτή της μητέρας. Θυμάμαι οταν πήγαινα εγώ στο δημοτικό η δασκάλα μας, μας ειχε φτιαξει μια μπιζουτιέρα. Είχε πάρει ένα στρόγγυλο κουτάκι, το διακόσμησε με χαρτόνια και απο πάνω είχε φτιάξει ένα καραβάκι και για καραβόπανο είχε βάλει αποξηραμένο πορτοκάλι!

Δείτε λοιπόν πώς γίνεται!

Πρώτα από όλα είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν είναι δυνατό να αποξηρανθούν όλων των ειδών τα λουλούδια. Μερικά λουλούδια περιέχουν τόσο πολλή υγρασία και ακόμα και αν τα αποξηράνουμε σε άμμο αποξήρανσης δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.

Ας δούμε μερικούς διαφορετικούς τρόπους αποξήρανσης λουλουδιών:

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. Όπως ακριβώς ακούγεται αφήνουμε τον αέρα να στεγνώσει τα λουλούδια και τα κλαδιά. Τα λουλούδια είναι καλό να συλλέγονται όταν είναι σε πλήρη άνθηση, να τους αφαιρούνται τα φύλλα, να δένονται σε ματσάκια με ελαστικές ταινίες (αυτό γίνεται γιατί τα κλαδιά ζαρώνουν) και να κρεμιούνται με τα λουλούδια προς τα κάτω για να ξεραθούν με τη βοήθεια του αέρα. Το μέρος που θα τα κρεμάσουμε πρέπει να είναι χωρίς υγρασία, με καλό αερισμό μακριά από τον ήλιο.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΝΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ.
Πιθανόν να έχετε ακούσει για την ειδική αποξηραντική άμμο (κόκκοι χαλαζία) που υπάρχει στο εμπόριο σε ειδικά καταστήματα φυσικά. Ωστόσο αν δυσκολεύεστε να βρείτε αυτό το προϊόν έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στεγνή και καθαρή άμμο. Μια καλή άμμος για γάτες θα είχε καλά αποτελέσματα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο και βόρακα προσθέτοντας λίγο αλάτι. Συνήθως μ' αυτόν τον τρόπο αποξηραίνουμε μόνο τα κεφάλια των λουλουδιών γιατί διαφορετικά θα χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο δοχείο για να αποξηράνουμε και τα κλαδιά ταυτόχρονα. Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα αεροστεγές δοχείο. Τοποθετούμε τα κεφάλια των λουλουδιών μέσα στο στεγνωτικό μείγμα με την καλή τους όψη προς τα πάνω και τα καλύπτουμε πολύ προσεκτικά με μια στρώση στεγνωτικού μείγματος. Το δοχείο πρέπει να παραμείνει σφραγισμένο όσο διαρκεί η διαδικασία αποξήρανσης. Μετά από 4-14 μέρες ανάλογα με το πάχος των λουλουδιών τα λουλούδια θα αποξηρανθούν. Είναι καλό να δοκιμάσετε να αποξηράνετε λουλούδια μ' αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα με διάφορους τύπους λουλουδιών.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΨΥΞΗ.
Γι' αυτή τη μέθοδο χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα αποξήρανσης με ψύξη. Συνήθως μόνο οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό εξ αιτίας του υψηλού του κόστους. Βέβαια μ' αυτή τη μέθοδο μπορούμε να αποξηράνουμε πάρα πολλά λουλούδια που δεν αποξηραίνονται με κανένα άλλο τρόπο όπως επίσης φρούτα και λαχανικά.

ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ.
Συντηρήστε λουλούδια και πρασινάδες σε ένα μείγμα από γλυκερίνη(1/3) και νερό (2/3). Ο Ευκάλυπτος, το κέδρο, η βελανιδιά, και άλλες αειθαλείς πρασινάδες συντηρούνται μ' αυτόν τον τρόπο. Τα φρεσκοκομμένα κλαδιά τοποθετούνται σε συντηρητικό διάλυμα μέχρι το φύλλωμα να απορροφήσει το διάλυμα και να αντικατασταθεί το νερό με γλυκερίνη, ώστε τα κλαδιά να παραμείνουν εύκαμπτα. Οι πρασινάδες θα πάρουν ένα μπρούτζινο χρώμα. Γι' αυτό όταν τα υλικά αποξηραίνονται για εμπορικούς σκοπούς προστίθεται βαφή στο μείγμα γλυκερίνης.

Θα σας συνιστούσα να ασχοληθείτε περισσότερο με την αποξήρανση με αέρα αν είστε ερασιτέχνες γιατί είναι η πιο εύκολη και η λιγότερο δαπανηρή.



Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λουλούδια που μπορούν να αποξηρανθούν με τον αέρα:

Αχιλλέα, συλλέξτε το σε πλήρη άνθιση.
Δελφίνιο, συλλέξτε το λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Εχίνοπας,
συλλέξτε το όταν τα κεφάλια από τα λουλούδια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα και όχι νωρίτερα.
Λιάτρις, συλλέξτε το λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Λεβάντα, συλλέξτε το όταν τα κεφάλια από τα λουλούδια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα.
Αγρωστώδη, συλλέξτε τα λίγο πριν την πλήρη άνθιση.
Ορτανσία.Τα λουλούδια της Ορτανσίας πρέπει να ωριμάσουν πάνω στο φυτό. Χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες ή και περισσότερο. Όταν νομίζετε ότι τα λουλούδια είναι έτοιμα δοκιμάστε μερικά δείγματα για να σιγουρευτείτε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να διαπιστώσετε αν τα δείγματα έχουν αποξηρανθεί καλά. Αν ζαρώσουν σημαίνει ότι τα κόψαμε πολύ νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη.




Γενικός κανόνας για την σωστή περίοδο συλλογής λουλουδιών
:Όταν το λουλούδι έχει ένα ασυνήθιστα παχύ στέλεχος σε συνδυασμό με το κεφάλι του άνθους, τα άνθη μπορεί να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας αποξήρανσης. Τα αγρωστώδη λουλούδια πρέπει να συλλέγονται πριν να φτάσουν σε πλήρη άνθηση, διαφορετικά θα ανθίσουν υπερβολικά και δεν θα έχουν αισθητική αξία.



Πώς θα αποξηράνετε φρούτα


Τα αποξηραμένα μήλα ή πορτοκάλια δίνουν εξοχικό τόνο στις συνθέσεις μας και μπορείτε να τα προσθέσετε σε στεφάνια, επιτραπέζιες συνθέσεις, καλάθια, και σε οποιαδήποτε κατασκευή χρησιμοποιείτε φυσικά αποξηραμένα υλικά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και μόνα τους για να κάνετε διακοσμητικά, γιρλάντες και πολλά άλλα. Φροντίστε να αποξηράνετε διάφορα μεγέθη από μήλα και πορτοκάλια.

Αποξηραμένα μήλα


Θα χρειαστείτε:

μήλα, πράσινα ή κόκκινα
χυμό λεμονιού
αλάτι
μαχαίρι
συρμάτινη σχάρα
ακρυλικό σπρέι ματ
χαρτοπετσέτες

Κόψτε τα μήλα σε κάθετες φέτες όπως στην εικόνα, μισό εκατοστό πάχος, αφήνοντας την φλούδα. Μουσκέψτε τις φέτες για 20 λεπτά σε ένα μείγμα από δύο κούπες χυμό λεμονιού και 3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Σιγουρευτείτε ότι έχετε καλύψει τις φέτες τελείως με το μείγμα. Βγάλτε τις φέτες και κτυπήστε τις απαλά να στεγνώσουν με χαρτοπετσέτες. Τοποθετήστε τις επάνω σε συρμάτινη σχάρα που έχετε ήδη βάλει σε ένα ταψί (για εύκολη μετακίνηση) και βάλτε τις στο φούρνο στους 70 βαθμούς για 6 ώρες περίπου μέχρι να στεγνώσουν. Αν αρχίσουν να κατσαρώνουν αναποδογυρίστε τις. Όταν είναι έτοιμες οι φέτες πρέπει να έχουν δερματοειδή υφή. Ψεκάστε κάθε φέτα με 2 στρώματα ακρυλικό βερνίκι, το δεύτερο στρώμα αφού πρώτα στεγνώσει το πρώτο.

Αποξηραμένα πορτοκάλια

Θα χρειαστείτε:
πορτοκάλια
μαχαίρι
συρμάτινη σχάρα
ακρυλικό σπρέι ματ
χαρτοπετσέτες


Κόψτε κάθε πορτοκάλι σε οριζόντιες φέτες, όπως στην εικόνα μισό εκατοστό πάχος. Πετάξτε τις ακραίες φέτες. Τοποθετήστε τις επάνω σε συρμάτινη σχάρα που έχετε ήδη βάλει σε ένα ταψί (για εύκολη μετακίνηση) και βάλτε τις στο φούρνο στους 70 βαθμούς για 6 ώρες περίπου μέχρι να στεγνώσουν. Αν αρχίσουν να κατσαρώνουν οι άκρες τους αναποδογυρίστε τις φέτες. Όταν στεγνώσουν πρέπει να είναι εύκαμπτες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φέτες ολόκληρες ή να τις κόψετε στη μέση, ανάλογα με το που θέλετε να τις τοποθετήσετε. Ψεκάστε κάθε φέτα με 2 στρώματα ακρυλικό βερνίκι, το δεύτερο στρώμα αφού πρώτα στεγνώσει το πρώτο.

Διακοσμητικές ιδέες:


Απλά στολίδια μπορούν να γίνουν και από τα δύο είδη φρούτων τρυπώντας τα με πετονιά στην κορυφή για να μπορείτε να τα κρεμάσετε. Μπορείτε να τα τονίσετε με φιόγκο από σπάγκο ή ράφια (χορτόσχοινο).

Ένας συνδυασμός από μήλα ή πορτοκάλια ή και ανάμεικτα, με φιόγκο από ράφια κάνει υπέροχο πρόσθετο σε συσκευασίες δώρων. Δημιουργείστε τα δικά σας πρόσθετα για δώρα και χρησιμοποιείστε οικολογικό χαρτί συσκευασίας για καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα.

Προσθέστε μικρές φέτες από μήλο ή πορτοκάλι σε μια ξύλινη κρεμάστρα και θα έχετε μια μοναδική κρεμάστρα.

Από τη στιγμή που έχετε αποξηράνει τα φρούτα σας θα σκεφτείτε όλο και περισσότερες χρήσεις καθώς θα τρέχει η φαντασία σας. Τα αποξηραμένα φρούτα δίνουν ιδιαίτερο εξοχικό τόνο σε όλες μας τις συνθέσεις!

2 σχόλια:

  1. καλημερα...απο που μπορω να βρω ακρυλικο σπρει ματ;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ επεισης ξερεις αν μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σε σαπουνι χειροποιητο;;ποιος ο λογος να μπει ακρυλικο πανω στο αποξηραμενο φρουτο;;ευχαριστω κ παλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή