Σελίδες

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η Γη δεν γυρίζει όπως τύχει. Κάνει 3 κινήσεις ταυτόχρονα:

1. Κινείτε γύρω από τον εαυτό της, περιστρέφεται. Η περιστροφή αυτή χρειάζεται 24 ώρες.Είναι σαν να γυρίζει γύρω από μια γραμμή.Αυτή η γραμμή δεν υπάρχει, αλλά τη φανταζόμαστε.Μας βοηθάει να καταλάβουμε πως περιστρέφεται η Γη και την ονομάζουμε άξονα της Γης.Ο άξονας <<τρυπάει>> τη Γη σε 2 σημεία. Τα σημεία αυτά τα ονομάζουμε πόλους: Βόρειο Πόλο και Νότιο Πόλο.
Πάνω στην επιφάνεια της Γης μπορούμε να φανταστούμε και άλλη μια γραμμή, έναν κύκλο που να απέχει το ίδιο από το Βόρειο και το Νότιο Πόλο. Τον ονομάζουμε Ισημερινό. Ο Ισημερινός χωρίζει τη Γη σε δύο ίσα μισά, τα ημισφαίρια. Το επάνω μισό λέγεται βόρειο ημισφαίριο και το κάτω μισό λέγεται νότιο ημισφαίριο.


2. Η Γη κινείτε και γύρω από τον Ήλιο, περιφέρεται. Μια ολόκληρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 365 μέρες. Το ταξίδι αυτό ακολουθεί μια γραμμή που μοιάζει περίπου με ο σχήμα του αβγού. Ονομάζουμε μια τέτοια γραμμή έλλειψη.


3. Η Γη κάνει και άλλη μια διαφορετική κίνηση:
ο άξονας της κλίνει (γέρνει) πότε προς μια κατεύθυνση και πότε προς μια άλλη.
Κάθε περιοχή του πλανήτη άλλοτε πλησιάζει και άλλοτε απομακρύνεται από τον Ήλιο.
Έτσι έχουμε τις διάφορες εποχές.

Όταν μια περιοχή πλησιάζει πιο πολύ τον Ήλιο, τότε εκεί επικρατεί Καλοκαίρι.
Όταν απομακρύνεται από τον Ήλιο επικρατεί Χειμώνας. Ανάμεσα στο Χειμώνα και το Καλοκαίρι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!















-Ποια είναι η ταχύτητα του φωτός;

Το φως κινείται με ταχύτητα 300.000 χλμ/δευτερόλεπτο.

-Ποια είναι τα 4 σημεία του ορίζοντα και πως τα ξεχωρίζουμε;

Τα σημεία του ορίζοντα είναι: ο Βορράς, ο Νότος, η Δύση και η Ανατολή. Ένας εύκολος τρόπος για να βρίσκουμε τα σημεία του ορίζοντα και να προσανατολιζόμαστε σωστά είναι ο ακόλουθος: Στεκόμαστε με το δεξί μας χέρι να δείχνει την Ανατολή και το αριστερό τη Δύση. Τότε μπροστά μας είναι ο Βορράς και πίσω μας ο Νότος.

Γνωρίζετε άλλους τρόπους προσανατολισμού;

-Ποια είναι η απόσταση της Γης από τον ήλιο;

Η Γη απέχει από τον ήλιο 150.000.000 χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου