Σελίδες

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

2011!!!

Καλή Χρονιά... Χρόνια Πολλά...
Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει υγεία, χαρά, δημιουργία, αισιοδοξία και μια δουλίτσα για όλους μας!!!
Φιλάκια Πολλά!!!!

Μέγας Βασίλειος

Μέγας Βασίλειος.Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε το 329μ.Χ. στην Νεοκαισάρεια της Καππαδοκίας. Ήταν ένα από τα εννέα παιδιά του Βασιλείου και της Εμμελείας. Εκτός από τον Άγιο Βασίλειο, τα αδέρφια του Γρηγόριος και Πέτρος καθώς και η αδερφή του Μακρίνα ανακηρύχθηκαν επίσης Άγιοι από την Εκκλησία μας.
Ο Άγιος μεγάλωσε σε μια βαθειά θρησκευόμενη οικογένεια. Διδάχθηκε και αγάπησε τον Χριστό από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα πρώτα γράμματα του τα δίδαξε ο πατέρας του, ο οποίος ήταν δάσκαλος. Τις σπουδές του συνέχισε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και τελικά στην Αθήνα. Στην Αθήνα σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Στις σπουδές του αυτές αφιέρωσε τεσσεράμισι χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, ο Άγιος Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ανέπτυξαν μεγάλη και ισχυρή φιλία. Ταυτόχρονα με τις σπουδές τους ανέπτυξαν, οι δύο μαζί, ιεραποστολική δράση διοργανώνοντας χριστιανικές συγκεντρώσεις, στις οποίες ανέλυαν θρησκευτικά ζητήματα, και ίδρυσαν τον πρώτο φοιτητικό χριστιανικό σύλλογο.
Μετά το τέλος των σπουδών του, ο Άγιος Βασίλειος επέστρεψε στην Καισάρεια και άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του διδασκάλου ρητορικής και του δικανικού ρήτορος, κάτι ανάλογο του σημερινού δικηγορικού επαγγέλματος. Και τα δύο επαγγέλματα τα άσκησε με μεγάλη ευσυνειδησία και επιτυχία, πράγμα που τον έκανε γνωστό σε όλη την περιοχή. Μετά από παρότρυνση της αδερφής του Μακρίνας, και αφού βαπτίσθηκε, εγκατέλειψε την επαγγελματική του καριέρα και αφιέρωσε τον χρόνο του στην Άσκηση και την μελέτη χριστιανικών βιβλίων. Για τον λόγο αυτό αποσύρθηκε σε ένα κτήμα που διατηρούσε η οικογένεια του στον Πόντο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την βάπτιση του δώρισε στους φτωχούς και στην εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.
Θέλοντας ο Άγιος να εντρυφήσει στην χριστιανική πίστη, αποφάσισε να συναντήσει πολλούς ασκητές και μοναχούς και να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τους. Για τον λόγο αυτό, ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους, στον Ιορδάνη, στην Αίγυπτο και στην Μεσοποταμία. Όταν γύρισε στο Πόντο από το ταξίδι αυτό, μοίρασε και την υπόλοιπη περιουσία του και αποσύρθηκε στο κτήμα του επιθυμώντας να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του ως μοναχός. Εκεί έγραψε τους: «Κανόνισμούς δια τον Μοναχικόν βίον», κανόνες που ρυθμίζουν την ζωή στα μοναστήρια μέχρι τις μέρες μας.
Η φήμη του Αγίου Βασιλείου σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλη την Καππαδοκία. Ο Μητροπολίτης της Καισάρειας Ευσέβιος κάνοντας πράξη την Θεία Βούληση αλλά και την βούληση των χριστιανών της περιοχής χειροτόνησε τον Άγιο Βασίλειο πρεσβύτερο. Το 370μ.Χ., και σε ηλικία 41 ετών, διαδέχθηκε ο Άγιος Βασίλειος τον Ευσέβιο μετά τον θάνατο του τελευταίου.
Ο Άγιος Βασίλειος υπήρξε υποδειγματικός Επίσκοπος. Ως άριστος ποιμένας, βοηθούσε κάθε πεινασμένο, άρρωστο και αδικημένο με όσες δυνάμεις διέθετε. Υπήρξε πάντα υπερασπιστής, οδηγός και βοηθός του ποιμνίου του. Υπάρχουν εκατοντάδες διηγήσεις περιστατικών που δείχνουν την δράση αυτή του Αγίου. Μεταξύ όσων έκανε για τους χριστιανούς της Καισάρειας, είναι η ίδρυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Βασιλειάδα». Στο ίδρυμα λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσφέρανε την εργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Είναι αξιοθαύμαστο πως εκείνη την εποχή, μιλάμε για τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο Άγιος Βασίλειος εμπνεύστηκε, ίδρυσε και λειτούργησε ένα ίδρυμα που και στις μέρες μας θα αποτελούσε πρότυπο.
Στην πολύπλευρη δράση του Αγίου συμπεριλαμβάνεται και ο «πόλεμος» που διεξήγαγε εναντίων της αιρέσεως του Αρειανισμού. Στον πόλεμο αυτό δεν δίστασε να αντιταχθεί πολλές φορές με την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Όπλα του ήταν η πίστη και η προσευχή. Με τους λόγους, τα κηρύγματα αλλά και την πένα του μετέδιδε την αγάπη του για τον Χριστό. Έγραψε πολλά ασκητικά και παιδαγωγικά συγγράμματα, επιστολές και ομιλίες.
Μέχρι τις τελευταίες στιγμές τις ζωής του αγωνίστηκε για τον Χριστιανισμό και την ευημερία του ποιμνίου του. Παρέδωσε το πνεύμα του στον Δημιουργό, την 1η Ιανουαρίου του 379μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών.
Την μνήμη του Αγίου Βασιλείου εορτάζουμε την 1η Ιανουαρίου.

πηγή: www.matia.gr

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Θερμοκρασία-Μέσα θέρμανσης- Δραστηριότητες

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά.. Άρχισε να κάνει αρκετό κρύο γι αυτό και πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά για την θερμοκρασία, τα μέσα θέρμανσης και γενικότερα πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τα ζώα και τα πουλιά το κρύο του χειμώνα...


Πρώτα απ' όλα δείχνουμε στα παιδιά ένα θερμόμετρο τοίχου. Εξηγούμε την διαφορά με αυτό που βάζουμε όταν έχουμε πυρετό. Μετράμε την θερμοκρασία δωματίου και μετά βγάζουμε το θερμόμετρο έξω ώστε να δούμε την διαφορά. Κάνουμε ερωτήσεις ώστε να δούμε τι κατάλαβαν τα παιδιά.

Συνεχίζουμε την συζήτηση μας, μιλώντας για τον λόγο που έχει ζέστη μέσα στο δωμάτιο  και δείχνουμε ένα ένα τα διάφορα μέσα θέρμανσης.
Τζάκι
Σόμπα πετρελαίου
Ξυλόσομπα
Ηλεκτρικό καλοριφέρ
Καλοριφέρ πετρελαίου
Σόμπα αλογόνου
Κλιματιστικό
Αερόθερμο
Σόμπα υγραερίου
Και αφού κάθε παιδί πει πιο μέσο θέρμανσης γνωρίζει,ρωτάμε τα παιδιά αν γνωρίζουν πως αντιμετώπιζαν παλιά οι άνθρωποι το κρύο του χειμώνα. Είχαν καλοριφέρ και κλιματιστικά?  Και τα πουλιά πως ζεσταίνονται?? Τα ζώα ανάβουν τζάκι??  Μπορούμε να συζητήσουμε πάρα πολλά! Αυτό το θέμα μπορεί να πάρει μέρες!

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Νέα τεστ για τη δυσλεξία

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, εξελιγμένα εγκεφαλογραφήματα είναι σε θέση να «προβλέψουν» με ακρίβεια ποιοι έφηβοι με δυσλεξία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανάγνωση μέσα σε διάστημα τριών ετών.
Αναλυτικά, οι επιστήμονες, αφού εντόπισαν ένα συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας σε εφήβους με δυσλεξία, μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια, που φθάνει το 90%, ποιοι από τους έφηβους αυτούς θα μάθαιναν να διαβάζουν. 

Η ανακάλυψη αυτή ίσως μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση αυτής της μαθησιακής δυσκολίας.

Εναλλακτικά κάλαντα!

Παλαιότερες καρτούλες



Αυτές τις καρτούλες τις είχα κάνει όταν ήμουν στην σχολή. Έγιναν με την τεχνική της χαρτοπετσέτας.Λίγη κόλλα πάνω στο χαρτόνι και κολλάμε απαλά την χαρτοπετσέτα της επιλογής μας...στολίζουμε με χρυσόσκονη και είναι έτοιμη!

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΑΝΑΚΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΟΔΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν... τα Ξωτικά ετοιμάζουν τα δώρα των Χριστουγέννων, η Γυναίκα του Αϊ-Βασίλη ψήνει λαχταριστά γλυκά και τα παιδιά όλου του κόσμου προσμένουν τη μεγάλη βραδιά. Όμως, η Μάγισσα Ανακατωσούρα μαγεύει τα χριστουγεννιάτικα αγαθά, κι ο Αϊ-Βασίλης αρχίζει τα χασμουρητά...
Μόνο τον Μιασταλίτσα δεν πιάνουνε τα ξόρκια, γιατί είναι ο πιο μικρός από τα Ξωτικά. Θα μπορέσει αυτός ο ήρωας, ο τοσοδά μικρούλης, να σώσει τα Χριστούγεννα;


Αγοράστε το βιβλίο απο εδώ

Ονειρούπολη Δράμας 2010-2011











Ήταν τέλεια στην Ονειρούπολη!!!Αυτές τις φωτογραφίες τις έχω βγάλει εγώ.. Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ή αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Ονειρούπολη και το πρόγραμμα της, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της που θα την βρείτε εδώ.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Φτιάξτε μια φάτνη με τα παιδιά!

Δείτε ΕΔΩ μια απλή ιδέα για φάτνη.. τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, εσείς θα κόψετε με το ψαλίδι, στερεώστε τα μέσα σε ένα χαρτόκουτο και είναι έτοιμη!

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

«Γιορτή Αγοράς» στη Θεσσαλονίκη

O Άγιος Βασίλης, ο τρελός Καλικάντζαρος, αλλά και το πνεύμα των Χριστουγέννων σε... ξυλοπόδαρα, θα είναι όλοι τους εκεί, θα φωτογραφίζονται, θα πειράζουν τους περαστικούς και, πάνω από όλα, θα κάνουν πολλή φασαρία! Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι είναι διακεκριμένοι επισκέπτες της «Γιορτής Αγοράς» που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, στις πλατείες Αριστοτέλους και Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου), από τις 12:00 έως τις 18:00.

Τα παιδιά θα μπορούν να γράψουν το γράμμα τους για τον Άγιο Βασίλη και να το ρίξουν στο μαγικό κουτί, αλλά και να φτιάξουν οικολογικές ευχετήριες κάρτες στο Εργαστήρι Χειροτεχνίας. Λίγο πιο εκεί, στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα φτιάχνουν πολύχρωμες λιχουδιές από ζαχαρόπαστα σε διάφορα σχήματα και θα γεύονται λιχουδιές.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τους: Διονύση Μακρή, Χρύσπα, Emigre και 6 in the city, θα χορέψουν χορευτικά συγκροτήματα της Χ.Α.Ν.Θ. και του Ε.Ο.Σ. Σταυρούπολης, ενώ η μπάντα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ψάλλει τα κάλαντα. Θα εκτίθενται δε, φωτογραφίες με ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες της Αττικό Μετρό Α.Ε.. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του δήμου και της νομαρχίας, του εμποροβιομηχανικό και του επαγγελματικό και της Helexpo.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ






Στο www.matia.gr  και στα www.paidika.gr θα βρείτε περισσότερα για την γέννηση του Χριστού.
Στο www.greekbooks.gr θα βρείτε ένα ωραίο βιβλίο για την γέννηση, από τις εκδόσεις Σαββάλας με πολύ όμορφη εικονογράφηση.
Εδώ  και εδώ  θα βρείτε άλλα δύο σχετικά βιβλία.
Ακολουθούν ζωγραφιές που μπορούν να χρωματίσουν τα παιδιά, σχετικά με την γέννηση.
Καλά Χριστούγεννα να χουμε!


 Θα βρείτε και άλλες ζωγραφιές εδώ, εδώ και εδώ

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Κάρτα: Ο τάρανδος

Υλικά:

1. Χαρτόνι τύπου κανσόν σε γαλάζιο χρώμα
2. Χαρτόνι τύπου οντουλέ σε καφέ χρώμα
3. Χαρτί κόκκινο βελουτέ
4. Κορδέλα σε κόκκινο καρό
5. Δύο ματάκια στρόγγυλα
6. 1 κουδουνάκι μικρό
7. Κόλλα ρευστή
8. Ασημόσκονη glitter
9. Δαχτυλομπογιά άσπρη

Τρόπος κατασκευής
  • Σε γαλάζιο χαρτόνι κανσόν σχεδιάζουμε την κάρτα 25 x 16 εκ., την κόβουμε και την διπλώνουμε στα 2/3 της. Έτσι ώστε να φαίνεται το μισό της πίσω πλευράς.
  • Σε καφέ χαρτόνι οντουλέ σχεδιάζουμε τον τάρανδο, τον κόβουμε και του προσθέτουμε τα μάτια, την καρό κορδέλα, το κουδουνάκι και την στρόγγυλη κόκκινη μύτη. Ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρο τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και με άσπρη δαχτυλομπογιά προσθέτουμε το χιόνι.
  • Κολλάμε τον τάρανδο στη μέση της κάρτας και μόνο στην επάνω πλευρά. Στολίζουμε με ασημόσκονη glitter  το εμφανές μέρος της κάτω επιφάνειας της κάρτας και με ασημένιο μαρκαδόρο ή δαχτυλομπογιά άσπρη ζωγραφίζουμε το χιόνι στην επάνω επιφάνεια.




Η κατασκευή αυτή ειναι απο το βιβλίο "Με χρώματα και φαντασία"  της Κατερίνας Χριστόγερου και του Δημήτρη Μπεσίρη, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ


Και εδώ είναι η δική μου εκτέλεση με μερικές διαφορές! ΕΕΕΕ ποιά ειναι η καλύτερη;;; :P

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΕΣ!!!



Για να φτιάξεις αυτή την χιονονιφάδα χρειάζεσαι μόνο 8 κομματάκια από ρολό χαρτιού υγείας, κόλλα και χρυσόσκονη!



Κόψτε το ρολό σε 8 ίσα κομμάτια και κολλήστε τα όπως την εικόνα.. βάλτε κόλλα και ρίξτε άφθονη χρυσόσκονη!!! Βάλτε μια κορδελίτσα ώστε να μπορέσετε να το κρεμάσετε και είναι έτοιμο!

Δείτε περισσότερα εδώ

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Eλληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων , που αποτελείται από γονείς παιδιών , εφήβων και ενήλικων ατόμων με Αυτισμό σας προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο Bazaar που θα λάβει χώρα στις 18 & 19 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ημέρας , Βερατίου 5 (πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό) και ώρα 10:00 π.μ. έως 09:00 μ.μ.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Χιονόμπαλες!!!!!!!!!

Πάντα μου άρεσαν οι χιονόμπαλες!!! Και η Aneraida μας δείχνει πώς να τις φτιάξουμε εύκολα!!!

Δείτε εδώ τις πανέμορφες δημιουργίες της!!!!


φωτογραφία απο aneraida

Θα ακολουθήσω τις οδηγίες της και θα φτιάξω κάτι χριστουγεννιάτικο! Αν το δείξετε στα παιδιά θα μπορέσουν να το φτιάξουν και αυτά!

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι η 11η Δεκεμβρίου και τα στοιχεία για τους παιδικούς θανάτους και την εκμετάλλευση, σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν σοκ.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Εκατομμύρια παιδιά επίσης πέφτουν θύματα πόλεμων, πείνας, εμπορίας ανθρώπων, και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef ακόμα και σήμερα, σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 22.500 παιδιά την ημέρα χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως έλλειψη εμβολίων, χρήση ακάθαρτου νερού, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή ενώ 158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, εργάζονται συχνά σε σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες.

Από 980.000 έως 1.250.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) πέφτουν θύματα trafficking.

Αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η είδηση ότι εκατομμύρια περισσότερα παιδιά παρακολουθούν σήμερα σχολείο απ’ ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990.

Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα που καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών και χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).